Φίλε αναγνώστη, αποδεικνύεται ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να γράψει κανείς ένα βιβλίο. Ειδικά όταν το θέμα είναι λεπτό και δύσκολο, όταν τα γεγονότα τρέχουν εκβιάζοντας τον χρόνο. Ο ανήφορος τότε της αποπεράτωσης της συγγραφής είναι ένας μικρός Γολγοθάς αγωνίας και προσπάθειας μαζί. Η ανά χείρας έκδοση, είναι το απαύγασμα συνεχούς προβληματισμού και αγωνίας, για το μέλλον της Κύπρου.

Μέσα από τις γραμμές αυτού του βιβλίου, επιχειρώ να ζωντανέψω ένα πιθανό, φανταστικό σενάριο, το οποίο προκύπτει μετά από μια μελλοντική λύση του Κυπριακού, με τη μορφή που συζητείται από την πολιτική ηγεσία. Όσο δύσκολο και ριψοκίνδυνο κι αν ακούγεται, στην ουσία προσπάθησα να προβλέψω το μέλλον. Αρκετά από αυτά που γυρόφερναν συνεχώς στο μυαλό και στην ψυχή μου, μεγάλο μέρος της αγωνίας για το μέλλον του τόπου, μετατράπηκαν σε μια μορφή έμπνευσης και βρήκαν διέξοδο στις σελίδες του βιβλίου που κρατάς στα χέρια σου.

Εδώ και δεκαετίες γίνεται συνεχώς λόγος για τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Διαβάζοντας κάποιος, για τις αρχές που διέπουν τη μορφή λύσης που έχει δεχθεί η Ελληνική πλευρά και τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν (του τελικού προϊόντος των συνομιλιών για Δ.Δ.Ο.), δικαίως θα νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον. Κατά την άποψή μου είναι τόσες οι ‘εποικοδομητικές’ ασάφειες, όπως ατυχώς και με πονηριά τις αποκαλούν, που καθιστούν αδύνατη την οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη για το μέλλον της Κύπρου. Φαίνεται ότι οι απόψεις είναι διιστάμενες, ακόμα και από επιφανείς επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, των οποίων οι αναλύσεις είναι εμπεριστατωμένες, βασισμένες σε επιστημονικά δεδομένα, στην πείρα και τη γνώση. Για παράδειγμα, διεθνούς κύρους οικονομολόγοι, έχουν κάνει τις προβλέψεις τους για τις επιπτώσεις, που θα είχε μια λύση Δ.Δ.Ο., στην Κυπριακή Οικονομία. Επίσης, επιφανείς συνταγματολόγοι έχουν εντοπίσει τα εδάφια του συντάγματος, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριγμούς στη λειτουργία του κράτους. Γενικά, οι πολιτικοί θα έχουν τη στήριξη των ειδικών, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να προβλέψουν, για να προκαταλάβουν τυχόν δυσλειτουργίες, οι οποίες θα έθεταν σε κίνδυνο το κατά κοινή ομολογία εύθραυστο οικοδόμημα της λύσης.

Εκεί που δεν μπορούν να εμβαθύνουν τόσο οι τεχνοκράτες, όσο κι οι πολιτικοί, είναι στον ανθρώπινο παράγοντα. Στις επιπτώσεις δηλαδή, που θα έχει μια τέτοια λύση στην καθημερινή μας ζωή. Δεν μπορούν, δεν είναι η δουλειά τους άλλωστε να το κάνουν, να προβλέψουν πώς θα νιώθουμε, πώς θα επηρεαστεί η οικογενειακή μας ζωή και πώς θα ατενίζουμε το μέλλον. Αγαπητέ αναγνώστη, αυτές τις ανθρώπινες πτυχές, προσπαθώ να αγγίξω σε αυτό το βιβλίο. Οι φανταστικοί χαρακτήρες έχουν πλαστεί, για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τον ψυχικό κόσμο των επηρεαζόμενων. Μέσα από τις αντιδράσεις και τις συμπεριφορές των ηρώων, απλών ανθρώπων της καθημερινότητας, ο στόχος είναι να διαφανεί εάν πράγματι είναι βιώσιμη η λύση Δ.Δ.Ο. για την οποία γίνεται τόση μεγάλη προσπάθεια.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάποιος τρόπος (εκτός από τη χρήση της μηχανής του χρόνου, η οποία δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη), για να προβλεφθεί το μέλλον. Έτσι, καλό θα ήταν, ν’ αφήσει ο καθένας τη φαντασία του ελεύθερη να λειτουργήσει... σωστικά. Φαίνεται εκ πρώτης όψεως, ακραίο και παρατραβηγμένο, αλλά είναι πιθανώς πιο συνετό, από το να εμπιστευόμαστε (υποταγμένοι αδιαμαρτύρητα στο δόγμα: «πίστευε και μη ερεύνα»), τις εκτιμήσεις των πολιτικών που επενδύουν στη βιωσιμότητα μιας αμφιλεγόμενης λύσης, η οποία βρίθει από εποικοδομητικές ασάφειες. Ας αφήσουμε τη φαντασία μας να καλπάσει (ενώ βέβαια, έχουμε εν τω μεταξύ φροντίσει να είναι υπόψη μας, κάποια αδιάσειστα στοιχεία-πρόνοιες της επιδιωκόμενης λύσης, για να μην μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ως φαντασιόπληκτους).

Αναμφίβολα, πολλοί από εσάς δε χρειάζεστε τις υποδείξεις του οποιουδήποτε. Ήδη θα αναρωτηθήκατε για κάποια σημαντικά ζητήματα: Πόσο θ’ αλλάξει τη ζωή των απλών πολιτών η λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα; Πώς θα επηρεαστεί η καθημερινή μας ζωή από συγκεκριμένες πρόνοιές της (π.χ. ποιες ακριβώς θα είναι οι επιπτώσεις της "πολιτικής ισότητας", στις ζωές μας;); Ποιες οι αλυσιδωτές εξελίξεις που θ’ ακολουθήσουν, την υπογραφή της λύσης, για την οποία γίνεται καθημερινά λόγος; Η λύση θα είναι πράγματι "δίκαιη και βιώσιμη", όπως την παρουσιάζουν κάποιοι; Πόσο θ’ αντέξει στον χρόνο, αν δεν σέβεται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, κι αν δεν την διέπουν οι βασικές αρχές του δικαίου;

Αγαπητέ αναγνώστη… Ελπίζω, προχωρώντας και φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου να έχεις ζήσει έντονα το "κλίμα των ημερών", στη μετά τη λύση εποχή. Ότι θα έχεις διαμορφώσει μέσα σου μιαν άποψη, η οποία θα σε βοηθήσει στην κρίσιμη απόφαση που θα πάρεις, όταν θα βρίσκεσαι εντελώς μόνος, αντιμέτωπος με τις αμείλικτες ευθύνες του παρόντος και του μέλλοντος ψηφίζοντας πάλι, για ένα ‘ΝΑΙ’ ή ένα ‘ΌΧΙ’.

Άφησε λοιπόν, τη φαντασία σου να… " καλπάσει" ελεύθερα...



Ο συγγραφέας