Δημοσιογράφος: Καλημέρα και Καλή Χρονιά.
Γ. Καρατζαφέρης: Καλημέρα, Καλή Χρονιά, κ. Κουρτάκη και Καλή Χρονιά και στον κ. Χρήστο Ράπτη.

Δημοσιογράφος: Λοιπόν, εγώ θα ξεκινήσω από το δημοσίευμα σήμερα της Ελευθεροτυπίας, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον: «Ασφυκτικό μαρκάρισμα Καρατζαφέρη στη Ν.Δ.»
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν με ενδιαφέρει καθόλου, δεν με απασχολεί καθόλου. Εγώ κάνω μια πολιτική, δεν με ενδιαφέρει το τι κάνει ο διπλανός μου. Όταν τρέχεις εκατό μέτρα βάζεις το κεφάλι μπροστά και πας να πάρεις την κούρσα, δεν κοιτάς δεξιά ή αριστερά.

Δημοσιογράφος: Ε, κοιτάς λίγο στο φίνις. Κοιτάς.
Γ. Καρατζαφέρης: Μα δεν είμαι στο φίνις. Αφού έχω πάρει πλέον την κούρσα, δε θ΄ ασχοληθώ ποιος είναι δεύτερος ή τρίτος. Δεν με απασχολεί. Εμείς έχουμε μια πολιτική, μια πολιτική την οποία ξεκινήσαμε το 2001 και την ακολουθούμε. Είμαστε εναντίον μιας συγκεκριμένης πολιτικής με τους μετανάστες, εναντίον του να κάνουμε πίσω στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εναντίον της εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν έχουμε αλλάξει. Άλλοι ψάχνουν να βρουν πολιτική. Εμείς, δεν αλλάξαμε την πολιτική μας καθόλου. Και σας καλώ σαν σωστούς και έντιμους ρεπόρτερ να μου πείτε πού εμείς αλλάξαμε πολιτική.

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα, άλλοι αλλάζουν πολιτική.
Γ. Καρατζαφέρης: Πράγματι. Εμείς δεν αλλάξαμε. Αν τώρα ο κ. Σαμαράς θελήσει να μας παρακολουθήσει στην ανάγκη δημοψηφίσματος για τους μετανάστες, καλώς να ορίσει και με χαρά θα τον δεχτούμε. Και πρέπει να πω - για να μιλάω τίμια, πολιτικά και δημοσιογραφικά μαζί σας - ότι όσες υπογραφές έχουμε μαζέψει είναι από ανθρώπους που στην πλειοψηφία τους δεν ανήκουν στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Είναι από τη Ν.Δ., αλλά ορισμένοι και απ΄ το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι η βάση της Ν.Δ. «ήρθε» σε μας, δηλαδή αυτοί που ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου, σπεύδουν τώρα να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

Δημοσιογράφος: Πολλοί λένε ότι η απόφαση του Παπανδρέου να ανακαινίσει τώρα το θέμα των μεταναστών, αντικειμενικά σας ευνοεί. Διότι πιέζει τη Ν.Δ. Στον κόσμο τον οποίο απευθύνεστε...
Γ. Καρατζαφέρης: Αν κάνουμε μια ανάλυση σε βάθος, έχω την αίσθηση ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρενέβη εις την εκλογή της Ν.Δ. με συγκεκριμένη προτίμηση. Αυτό είναι εμφανέστατο ότι συνέβη και έγινε. Από εκεί και πέρα ο Παπανδρέου βιάζεται...

Δημοσιογράφος: Διαφωνώ σε αυτό πάντως. Άλλον ήθελε ο Παπανδρέου.
Γ. Καρατζαφέρης: Λάθος, μεγάλο. Μεγάλο λάθος. Αν εννοείται τον Ψωμιάδη..., μεγάλο λάθος. Ο Παπανδρέου βιάζεται γιατί θέλει να ετοιμάσει ψηφοφόρους εν όψει των Δημοτικών εκλογών σε οχτώ με εννέα μήνες. Βιάζεται!!! Τρέχει όλους να τους ετοιμάσει. Θέλει μια διαδικασία μέσα σε οκτώ περίπου μήνες για να τους δώσει την ταυτότητα. Επομένως λοιπόν, θέλει να τελειώσει αυτή την διαδικασία. Γιατί ξέρει, με τα μέτρα τα οποία έρχονται από αύριο το πρωί κιόλας, θα φύγει τόσος κόσμος που πρέπει να τον αναπληρώσει. Διαφορετικά θα πάει στην κάλπη και θα βρεθεί έκθετος. Γι΄ αυτό το κάνει. Και γι΄ αυτό θα σπεύσει να κάνει και έναν νόμο γιατί φοβάται ότι υπάρχει περίπτωση, απρόσμενα και απρόβλεπτα γεγονότα, να οδηγήσουν τη χώρα ταχύτερα σε εκλογές.

Δημοσιογράφος: Την πρόταση Μητσοτάκη πως την κρίνετε κύριε Καρατζαφέρη; Αυτή να γίνει δηλαδή να μπουν στη Κυβέρνηση, ο Σημίτης...
Γ. Καρατζαφέρης: Του το είπα και στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, του λέω Πρόεδρε συμπέσαμε, αυτά τα τρία ονόματα είχα χρησιμοποιήσει και εγώ στις προγραμματικές. Είχα πει του Παπανδρέου, κάλεσε Παπαδόπουλο, κάλεσε Σημίτη, και είχα κάνει κουβέντα και αναφορά ονομαστικά και εγώ εις τον Παπαδήμο. Χαίρομαι που τα ονόματα τα οποία είχα πει πριν από λίγο καιρό εγώ εις τον κύριο Παπανδρέου, τα υιοθέτησε και ο κύριος Μητσοτάκης. Φαίνεται ότι κάπου έχουμε έτσι κάποιες κοινές δρομολογήσεις.

Δημοσιογράφος: Αρχίζετε να έχετε κάποια κοινά σημεία. Κοινές αναφορές. Δεν είναι η πρώτη φορά.
Γ. Καρατζαφέρης: Είχαμε κοινά σημεία και στον αγώνα του 1990. Στη μάχη του 1993 να κρατηθούμε στη Κυβέρνηση. Δεν ξεκινάμε τώρα με τον κύριο Μητσοτάκη... Είχαμε κοινά σημεία και στον αγώνα του 1990, στη μάχη του 1993 να κρατηθούμε στην κυβέρνηση. Δεν ξεκινάμε τώρα με τον κ. Μητσοτάκη να έχουμε κοινά σημεία. Κοινά σημεία είχαμε σε τις δύσκολες εποχές και είμαστε σε κοινά μετερίζια και όχι απέναντι.

Δημοσιογράφος: Πήγατε και κάνατε τρισάγιο στην μνήμη του Ε. Αβέρωφ. Ήταν μία κίνηση τακτικής;
Γ. Καρατζαφέρης: Όχι βέβαια, μία κίνηση ανάγκης. Ο Ευάγγελος Αβέρωφ από την ώρα που μπήκα στην ΝΔ με είχε από κοντά. Αυτός με έβαλε αρθρογράφο στην εφημερίδα «Νέα Πορεία», αυτός με είχε μαζί του σε όλες τις περιοδείες. Δεν το κρύβω εξάλλου ότι είμαι παιδί του. Μαζί βγάλαμε την ΤV-Press, το 1983, επί προεδρίας του. Συμπληρώνονται λοιπόν 20 χρόνια απ΄ τον θάνατό του και 100 από την γέννησή του. Εμείς αισθανθήκαμε την ανάγκη να κάνουμε ένα μνημόσυνο να καταθέσουμε και ένα στεφάνι για να δείξουμε ότι το πνεύμα Αβέρωφ δεν έχει τσαλακωθεί και υπάρχει γιατί βεβαίως εάν το πνεύμα Αβέρωφ είχε υιοθετηθεί και από άλλους, σήμερα δεν θα είχαμε αυτή τη νόθα πολιτική.

Δημοσιογράφος: Εγώ την εξέλαβα, όπως και ο περισσότερος κόσμος ως μία κίνηση τακτικής απέναντι στον Α. Σαμαρά.
Γ. Καρατζαφέρης: Ο καθένας μπορεί να το δει όπως θέλει.

Δημοσιογράφος: Άλλο λέει εδώ ο Πρόεδρος: Ότι ο πραγματικός συνεχιστής του Αβέρωφ είναι αυτός και όχι ο Α. Σαμαράς.
Γ. Καρατζαφέρης: Όχι, υπάρχει ένα πνεύμα. Χρήστο Ράπτη... Εσύ κινήθηκες σε ένα άλλο ιδεολογικό πολιτικό χώρο. Το πνεύμα Αβέρωφ είναι αυτό που βλέπεις να ακολουθείται από άλλους ή αυτό που βλέπεις σε εμάς; Εμείς έχουμε γαλουχηθεί με ένα πνεύμα πατριωτισμού, ένα πνεύμα που λέγεται πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια και τάξη, πράγματα που πρέσβευε και εκείνος.

Δημοσιογράφος: Στις δημοτικές εκλογές θα κατεβάσετε αυτόνομες υποψηφιότητες ή θα επιδιώξετε ευρύτερες συναινέσεις, με υποψηφίους της Ν.Δ, με δεδομένη την τακτική που περιγράψατε, που έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ;
Γ. Καρατζαφέρης: Εμάς η θέση μας είναι, ο κάθε Δήμος, η κάθε Νομαρχία, η κάθε Περιφέρεια να εξεταστεί διαφορετικά. Και δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι όπου δεν κατέβουμε αυτόνομοι, θα στηρίξουμε υποψήφιο της Ν.Δ, υπάρχουν και άλλα αξιόλογα πρόσωπα σε άλλους χώρους, αρκεί να έχουν και την καλή μαρτυρία της τοπικής κοινωνίας. Επίσης υπάρχουν και πολλοί που δεν συμφωνούν με τη Ν.Δ και θα κατέβουν μόνοι τους. Αυτούς θα τους πετάξουμε; Για παράδειγμα η περίπτωση Κακλαμάνη. Δεν θα τον πετάξουμε έτσι. Θα εξετάσουμε με μεγάλη προσοχή, την περίπτωση. Δεν έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε Κακλαμάνη, αλλά δεν αποκλείουμε και Κακλαμάνη, που κάποιοι έσπευσαν μέσω διαρροών, να τον αποκλείσουν. Στον Πειραιά, επίσης. Εξετάζουμε μια σειρά πιθανοτήτων. Εμείς δεν αποκλείουμε κανέναν, όπως αποκλείει η Ρηγίλλης, τον πρώην βουλευτή, τον γιατρό το Μελά. Συζητάμε, δεν σημαίνει ότι αύριο θα πάμε να ψηφίσουμε Μελά. Συζητάμε. Συζητάμε και με ανθρώπους που προέρχονται από το χώρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο κ. Φασούλας για παράδειγμα, δεν είναι σίγουρος ότι θα έχει το χρίσμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, για τον Πειραιά. Εμείς δεν πετάμε κανέναν. Κοιτάμε και ζυγίζουμε τι συμφέρει την κάθε περιοχή, τον κάθε τόπο.

Δημοσιογράφος: Θα συνυπολογίσετε και τον απολογισμό του κάθε απερχόμενου δημάρχου, ώστε να πάρετε τις αποφάσεις σας;
Γ. Καρατζαφέρης: Και του κάθε απερχόμενου δημάρχου τον απολογισμό, αλλά και του κάθε επερχόμενου την ανάλυση.

Δημοσιογράφος: Σωστή αντίληψη, όσον αφορά τις επιλογές, είναι αυτή.
Δημοσιογράφος: Επειδή ακούγεται το τελευταίο διάστημα ότι «παζαρεύει» η Ρηγίλλης βουλευτές δικούς σας και εσείς «παζαρεύετε» Νεοδημοκράτες και αυτό αρέσει στους δημοσιογράφους όπως και να το κάνουμε, είναι «hot» ειδησιογραφία, υπάρχει κάποια τέτοια κινητικότητα, εσείς επειδή έχετε και το δημοσιογραφικό μέσα σας, γίνονται κινήσεις από την πλευρά της Ρηγίλλης προς τους βουλευτές του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού;
Γ. Καρατζαφέρης: Έχω την βεβαιότητα ότι δεν το επιθυμούν και δεν το τολμούν και δεν θα μπορούσε να γίνει. Εμείς σε αυτές τις περιπτώσεις λέμε ένα «μολών λαβέ». Από την άλλη πλευρά δεν είμαι σίγουρος ότι η Ν.Δ. θα παραμείνει όλη την τετραετία ή όσο κρατήσει η τετραετία με την ίδια κοινοβουλευτική ομάδα, δεν είμαι σίγουρος, καθόλου σίγουρος.

Δημοσιογράφος: Νομίζω ότι μετά το συνέδριο -και είναι δικιά μου εκτίμηση αυτή- θα περάσει το «αεροσκάφος» της Ν.Δ. από αρκετές αναταράξεις
Γ. Καρατζαφέρης: Δεν το εύχομαι. Αλλά να σας θυμίσω ότι πέρασε πολύ χειρότερα πράγματα ο κ. Παπανδρέου, παρ΄ ότι ήταν κληρονόμος του κόμματος.

Δημοσιογράφος: Πάντως, κάνατε πίσω στην πρόταση την οποία καταθέσατε για να πάτε στις εκλογές τον Μάρτιο και να «ρίξετε» τον Παπανδρέου.
Γ. Καρατζαφέρης: Ας περιμένουμε λίγο να έρθει ο Μάρτιος. Να φοβόσαστε τις αιδούς του Μαρτίου.

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά, καλή χρονιά και καλή δύναμη, κ. Πρόεδρε.
Γ. Καρατζαφέρης: Γειά σας.